Tips Mudah Nak Skor CGPA

Dalam Facebook hari ni ada seorang kawan tagged saya kat satu gambar yang diambil pada tahun 2010. Gambar sewaktu zaman diploma, ya Allah gelap betul saya masa tu haha. Rindunya nak jumpa kawan-kawan diploma dulu. Diploma Kimia Perindustrian, UiTM Arau, 2007 - 2010. Harap korang semua sihat dan bahagia di samping keluarga tersayang. 😉

Kenangan masa diploma adalah antara kenangan paling best dalam memori saya. Hampir semua urusan belajar dipermudahkan. Saya sangat enjoy belajar masa tu. Mungkin dapat kos yang tepat dengan diri saya hehe. Pointer terakhir saya sewaktu diploma ialah 3.91.

Masa degree pula prestasi saya kurang memuaskan haha. Last pointer dapat 3.48, memang kecewa habis sebab sikit lagi nak capai 3.50. 😢 Apapun banyak pengajaran saya dapat daripada situ, so buang yang keruh dan ambil yang jernih. Untuk pengajian Master saya sekarang pula, pointer terakhir last semester dapat 3.95. Semester ni tak tahu lagi hihi. Harap boleh maintain. Mohon doa kalian ya. 😊 



Fokus.. 

Apa yang saya buat semuanya biasa-biasa saja. Nothing extraordinary. Saya bukanlah selalu duduk kat library menelaah buku. Saya lebih selesa study dan buat assignment kat bilik (I can keep eating). 😁 Cuma saya akan pastikan diri saya fokus bila tengah belajar. Walaupun mulut tengah mengunyah, minda kena fokus. Walaupun tengah ada masalah, kena train your mind to be focus. Fokus study untuk 1-2 jam lebih bermakna berbanding study 4-5 jam tapi tak fokus langsung. 




Be positive.. 

Yang ni pun saya selalu praktis. Sekali lagi kena train your mind to be positive. Maksudnya, bila belajar tu korang kena fikir yang positif je walaupun topik tu susah yakmat. Saya ni selalu juga negatif sebenarnya hehe tapi bila waktu nak study untuk test atau final exam, saya train balik my mind to be positive. Bila minda positif, lebih mudah nak study. 



Serah pada Allah..

Ni tips paling utama. Dari awal sem dah kena serahkan semua pada Allah. Bukan hujung sem masa nak hadap final exam je baru nak berserah, tapi hakikatnya ramai yang macam tu kan? 😀 So lepas ni dari awal sem kena serahkan segala urusan pada Allah okay. Minta Allah bagi yang terbaik untuk kita. Group yang terbaik, lecturer yang terbaik, assignment yang terbaik, soalan exam yang terbaik, result yang terbaik. Semua tu boleh minta tau. Free je hehe.



Haa itu je la tips nya hihi. Less is more. Semoga bermanfaat. 😇

Suka artikel ini? Jangan lupa share ya!


Previous Post
Next Post

0 comments: