Ada Apa Dengan SPM?

Penantian selama beberapa bulan telah berakhir dengan pengumuman keputusan peperiksaan SPM semalam. Tahniah diucapkan kepada semua candidate yang mendapat keputusan cemerlang. Yang kurang cemerlang, jangan putus asa okay? Perjalanan hidup ini masih jauh buat kalian. Harus tabah dan kuat serta yakin pada rezeki Allah SWT. 😊



Dua hari yang lepas, saya menjalankan kajian soal selidik di shopping mall berkaitan dengan projek saya. Saya approach hampir semua peniaga dalam mall tersebut, tidak kira bangsa dan warganegara. Asalkan mereka boleh memahami Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris dan bersetuju untuk menjawab soal selidik.

Mencabar juga tugasan ni bagi saya, sebab ini pertama kali saya membuat kajian soal selidik a.k.a survey. Dulu saya belajar kos Kimia, memang duduk dalam lab je buat eksperimen. Tak perlu approach public, approach SV dan equipment lab je. 😁

Di tempat awam yang dipenuhi orang awam dengan pelbagai latar belakang dan karakter, sememangnya macam-macam ilmu dan pengalaman yang saya dapat. Setiap kali saya dapat approach responden, kami akan bersembang santai sambil melengkapkan survey yang diberi. Dan topik utama yang menjadi 'modal' saya ketika itu ialah keputusan SPM. 

"Eh kak, esok result SPM keluar kan?"

"Akak ada anak yang ambil SPM?"

Begitu la saya memulakan cerita. Memandangkan yang saya approach ni kebanyakan umurnya dah hampir sebaya dengan mak saya, jadi lebih seronok saya nak korek cerita mereka hehe. Orang dah banyak pengalaman hidup selalunya banyak cerita best-best. Daripada cerita SPM tu, macam-macam cerita lain boleh keluar sama. Dari universiti, ke alam pekerjaan, akhirnya ke politik dan ekonomi negara. 😅

Kebanyakan akak-akak ni memang concern dengan SPM, terutamanya yang ada anak calon SPM tahun ni. Bagi mereka, SPM ni la harapan untuk mereka melihat anak mereka berjaya dan dapat membantu keluarga. Mereka tak kisah kerja siang malam, yang penting anak dapat belajar dengan baik dan dapat keputusan yang terbaik. Sebak juga dengar, terus teringat mak ayah saya nun jauh di Labuan.

Apa yang saya cuba nak sampaikan kat sini ialah, bagi yang bakal menduduki peperiksaan SPM:

Belajar la bersungguh-sungguh meskipun orang berkata SPM ni tak penting, yang penting pandai cari duit.

Belajar la bersungguh-sungguh meskipun orang berkata dapat result SPM cemerlang tak semestinya dapat kerja bagus, lebih baik buat bisnes.

Selagi boleh belajar, belajar la betul-betul ya. Duit bila-bila boleh dicari.

p/s: Menuntut ilmu niat kerana Allah SWT.

Suka artikel ini? Jangan lupa share ya!

Latest
Next Post

About Author

Seorang pelajar dalam bidang Keselamatan, Kesihatan dan Alam Sekitar yang mempunyai hobi menulis blog. Berasal dari Pulau Mutiara Laut Cina Selatan. Pencinta haiwan dan alam semulajadi.

2 ulasan:

  1. Ada peluang, sambung belajar bg lepasan SPM. Dah tua2, payah nak sambung. Banyak komitmen lain smpi x terkejar. Hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Selagi ada peluang untuk belajar, manfaatkan sepenuhnya :)

      Padam